Палестинските фракции държат 130 израелски заложници, сред които висши офицери

Различни палестински фракции държат като заложници най-малко 130 души. Jerusalem Post съобщи това в понеделник, 9 октомври .

Към неделя вечерта групата е държала повече от 130 заложници, включително висши израелски офицери, според изявление на високопоставен представител на Хамас Муса Абу Марзук .

Според CNN, която се позовава на представители на Хамас, в неделя групата е заловила и отвела още заложници в ивицата Газа.

„Днес нашите бойци успяха да заловят голям брой затворници от вражеските сили и ги отведоха в ивицата Газа“, каза говорителят на Хамас Абу Обайда.

В събота заместник-ръководителят на движението Хамас Салих ал Арури каза, че целта на вземането на израелски заложници е да бъдат освободени всички палестински затворници в Израел.

Сутринта на 7 октомври израелска територия беше подложена на масиран ракетен обстрел от ивицата Газа. Бойците нахлуха и в граничните райони в южната част на страната. На фона на създалата се ситуация министърът на отбраната на Израел Йоав Галант нареди призоваването на резервисти за военна служба.

По-късно Галант обяви войната, отприщена от палестински бойци, и обяви началото на операция „Железни мечове“, чийто първи етап вече е завършен.

По последни данни броят на загиналите в Израел след атаката на Хамас надхвърли 600 души, а над 2 хиляди са ранени. Освен това израелският жител Адас от Ришон Лецион каза на Известия, че много хора са били отвлечени или заловени от бойци на Хамас .

Вечерта на 8 октомври израелската армия съобщи, че е ударила приблизително 800 цели в ивицата Газа. Военните казаха, че са атакували около 120 цели около Бейт Ханун, район, който според тях служи като „терористично гнездо“ за Хамас.

Палестинците се опитват да гарантират, че бъдещите граници между двете страни следват линиите, съществували преди Шестдневната война от 1967 г., с възможна размяна на територии. Палестина възнамерява да създаде своя собствена държава на Западния бряг и Ивицата Газа и да направи Източен Йерусалим своя столица.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!