Най-малко 256 убити палестинци в Ивицата Газа

Броят на загиналите палестинци в обсадената Ивица Газа нарасна до 256 души, съобщиха от здравната служба на анклава. Повече от 1799 души са ранени.

Палестинската информационна агенция „Уафа“ съобщи, че израелските удари са изравнили със земята къщи в няколко града в анклава – от Рафах на юг до северния Бейт Ханун.

В репортаж от Бейрут, Ливан, Зейна Ходр от Al Jazeera заяви, че нападението на ливанската въоръжена групировка Хизбула в Северен Израел може да влоши продължаващата ескалация между Израел и палестинската групировка Хамас, която управлява Ивицата Газа.

„Хамас призова всички въоръжени групи в Ливан да се присъединят към борбата срещу Израел. Хамас има съюзници в Ливан. Всички групировки са част от оста на съпротивата срещу Израел“, каза Ходр.

„Те (Хизбула) не са поразили открити райони, както сме виждали при предишни трансгранични размени на огън. Разбираме, че минохвъргачките са били насочени към израелска радарна станция. Но все пак изборът на Хизбула, използването на минохвъргачки, а не на ракети с далечен обсег, насочени към израелски градове или северни селища, може да се разглежда по-скоро като послание какво може да се случи, ако се присъединят към тази война. Това само може да влоши ескалацията“, казва кореспондентът на катарската телевизия.

Журналистът от израелския вестник „Хаарец“ Гидеон Леви, заяви пред Al Jazeera, че ако ливанската въоръжена групировка „Хизбула“ действително се присъедини към продължаващата ескалация, Израел със сигурност ще бъде изправен пред криза.

„Ще се сблъскаме с напълно различна реалност, в която Израел ще трябва да се бие на два фронта, а може би и на три, ако се включи и окупираният Западен бряг. Това е нова игра и Израел ще премине през нещо, с което никога не се е сблъсквал досега“, каза Леви.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!