Белият дом: Пентагонът разполага с още „няколко милиарда долара“ за Украйна

Пентагонът разполага с още „няколко милиарда долара“ за подпомагане на Киев, така че предоставянето на оръжия на Украйна засега ще продължи със същите темпове. Това заяви координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност (СНС) на Белия дом Джон Кърби на редовен брифинг за журналисти.

„Пентагонът все още разполага с няколко милиарда долара за тази цел [подкрепа за Киев]“, каза той. Кирби добави, че в тази връзка САЩ ще могат да продължат да предоставят военна подкрепа на Украйна на същото ниво през следващите седмици, което означава, че нов пакет помощ ще бъде изпращан „приблизително на всеки две седмици“.

Същевременно Кърби подчерта, че за продължаване на помощта за Украйна от страна на администрацията на Белия дом е необходима подкрепата на Конгреса, който трябва да постигне съгласие за допълнително финансиране.

През уикенда Конгресът на САЩ прие, а президентът Джо Байдън подписа законопроект, който позволява продължаване на отпускането на средства за дейността на федералното правителство при липса на договорен държавен бюджет за финансовата 2024 година. По инициатива на опозиционната Републиканска партия на САЩ обаче от документа бяха изключени разпоредбите за нова голяма финансова помощ за Украйна.

Изпълнителната власт беше поискала от законодателната власт 13 млрд. долара като допълнителни разходи през фискалната 2023 г. за спешна военна помощ за Киев. Освен това бяха поискани 8,5 млрд. долара за икономическа помощ и помощ в областта на сигурността за Украйна и други държави.

Тези или други подобни точки не бяха включени в одобрения от Конгреса документ, който беше подписан от Байдън вечерта на 30 септември и по този начин придоби силата на закон.

На 1 октомври ръководителят на Белия дом заяви, че Вашингтон ще продължи да оказва помощ на Киев и призова републиканците от Капитолийския хълм да подкрепят подобни инициативи.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!