Франция в паника – нападната е от… дървеници! Какво се прикрива зад насекомите?

Дървениците вече са навсякъде във Франция – в домовете, болниците, кината, библиотеките, метрото, магазините и дори във влаковете. За тях се говори вкъщи, на обществените места, в социалните мрежи, в медиите и дори в парламента, пише френското издание CNews.

На 3 октомври Матилда Пано, член на Националното събрание от партията „Неподчинена Франция“ на Жан-Люк Меланшон, осъди разпространението на дървениците като причина за „вълната от паника, която обхвана страната“.

Любимката на народа показа на парламентарната сесия малко шишенце с няколко екземпляра от тези насекоми, които според нея „сеят отчаяние“, и призова в страната да бъде обявено извънредно положение. Картината веднага прави препратки за друг политик, който разклащаше флакон с прах, оправдавайки американската инвазия в Ирак (Колин Пауъл с епруветката с лъжливо съдържание размахана по време на сесията на Съвета за сигурност на ООН на 5 февруари 2003 г. – бел. ред.). Трудно е да се повярва, но френските депутати подготвят законопроект, „който да насърчи публичните власти да предприемат мерки за справяне с нарастващата тревога, причинена от тези насекоми“.

Изпълнителната власт също действа. Кметството на Париж призова правителството да предприеме спешни действия, като например да включи риска от дървеници в застраховането на жилищата.

Креватна дървеница

Но проблемът с дървениците далеч не се случва за първи път във Франция. В предходните няколко години правителството на два пъти прие планове за борба с тях – през 2017 г. и 2022 г., но само по отношение на „повишаване на обществената осведоменост“. През септември 2022 г. имаше планове за създаване на „национална обсерватория“, която да събира данни за явлението.

Този план обаче изпадна в забвение и сега правителството е притиснато защото във Франция не знаят дали имат повече дървеници или по-малко. Може да зучи смешно, но явно заплахата от дървеници е поредната „димна завеса“ и се активира само в кризисни ситуации.

А какви са кризисните ситуации във Франция в момента?

Икономиката е на ръба на рецесията. Френската централна банка очаква ръст на БВП от 0,9 %. В началото на годината страната се разкъсваше от протести срещу спорната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон, а през юни – срещу расизма, след като полицията застреля алжирски тийнейджър. Страната беше разделена на тези, които подкрепят полицията, и на тези, които се противопоставят на „полицейското насилие“.

По данни на статистическия институт в страната, потребителските цени във Франция са се повишили общо с 10,5% в периода от август 2021 г. до август 2023 г., като резултат от енергийната криза. Сепаратизмът на остров Корсика е налице, а във франкофонска Африка са еманципира все повече от бившата си метрополия, на която нанесе чувствителни поражения.

А на 6 ноември в горната камара на парламента трябва да започнат многократно отлаганите дебати по закона за имиграцията, „за да се контролира както имиграцията, така и да се подобри интеграцията“. В тези думи се съдържат най-чувствителните проблеми на днешна Франция – множеството мигранти, които по никакъв начин не се интегрират във френското общество.

Това е изключително чувствителен въпрос. Обществото може да се разбунтува както от страна на местните бели французи, така и от страна на цветнокожото население. Десните партии призовават за заличаване на члена от закона за заетостта, който позволява легализирането на работници без документи в „дефицитни“ професии (например квалифицирани работници, медицински сестри).

Левите партии „Ренесанс“ и „Неподчинена Франция“ обявиха в петък, че ще се обърнат към медийния регулатор след въпрос, зададен от журналиста Паскал Прауд в CNews. Той попита дали епидемията от дървеници може да бъде свързана с имиграцията. Според него нелегалните мигранти живеят в нехигиенични условия.

Известно е, че най-радикалната мярка срещу дървениците е да се изгори матракът, в който те са се заселили. Французите няма да подпалят цяла Франция заради дървениците. Но дали дървениците няма да унищожат матрака, в който са се настанили?

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!