Свалиха Кевин Маккарти – как това ще се отрази на финансирането на Киев

Проектът на Запада в лицето на украинския президент Володимир Зеленски ще продължи, тъй като в противен случай Западът ще бъде принуден да признае поражението си. Финансирането на Украйна вследствие на отстраняването на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти ще се забави, но няма да спре. Това заяви американският политолог Джон Вароли в разговор с изданието „Известия“ на 4 октомври.

„Отстраняването на Маккарти може да забави финансирането на Украйна. То може да се усложни в известна степен. Но не забравяйте, че Пентагонът и ЦРУ не пишат законите. Те не са обвързани с никакви правила или разпоредби. Така че те очевидно разполагат с огромни финансови средства, с неограничени ресурси. Може да им се наложи да спонсорират режима на Зеленски тайно от хората“, споделя експертът.

Вароли напомни, че САЩ смятат да водят пълномащабна война срещу Русия и неведнъж са заявявали желанието си да я разделят на части, които да контролират. За това се говори открито, затова е важно да се разбере контекстът, в който се случват определени събития.

„Управляващият елит на САЩ пресече Рубикон. Те поставиха твърде много на карта. И сега осъзнават, че трябва да извървят целия път до победата. Те все още вярват, че могат да победят. Затова ще продължат да се борят. До края, докато не останат никакви украинци“, обясни той.

Политическият анализатор напомни, че управляващият елит във Вашингтон разполага с много тайни канали за заобикаляне на всякакви проблеми с финансирането на украинския конфликт. Например, те могат да поискат помощ от своите съюзници в Германия и Великобритания, Франция и Полша. Затова, смята Вароли, те няма да спрат да изпращат оръжия и пари в Украйна.

„Те няма да спрат, защото знаят – ако спрат, ще загубят. Имам предвид – НАТО ще загуби. Ако финансирането спре дори за седмица, киевският режим ще се срине. Така че те няма да спрат. Не могат да си позволят да спрат, защото са вложили твърде много средства в това. Те са вложили твърде много ресурси в Зеленски. Той е техният проект, тяхното оръжие за атака и унищожаване на Русия“, заключи експертът.

На 3 октомври председателят на Камарата на представителите на САЩ, републиканецът Кевин Маккарти, беше отстранен от длъжност. Това стана известно след публикуването на резултатите от гласуването на резолюцията за отстраняване на Маккарти от длъжност, която беше внесена в долната камара на американския парламент.

За временно изпълняващ длъжността председател на Камарата на представителите на Конгреса в същия ден беше назначен републиканецът от щата Северна Каролина Патрик Макхенри. Според правилата за този пост може да кандидатства само лицето, чието име е било посочено от предишния председател. Името на Макхенри, наред с други, беше първото сред възможните претенденти, назовани от отстранения Маккарти.

На 2 октомври Мат Гайц внесе петиция за оставката на председателя на парламента Маккарти. Неговата резолюция имаше предимство пред другите дела на Камарата, тъй като беше „привилегирована“. Ден по-рано Гейц заяви, че планира да подаде предложение за отстраняване на Кевин Маккарти. Той обвини съпартиеца си, че е излъгал Камарата на представителите и президента на САЩ Джо Байдън във връзка с решението за финансиране на правителството.

На 30 септември, президентът на САЩ подписа закон за удължаване на финансирането на правителството с 45 дни (до 17 ноември 2023 г.), който не включва помощ за Украйна. По този начин беше предотвратено спирането на работата на правителството в САЩ. В същото време Байдън заяви, че Вашингтон „при никакви обстоятелства“ няма да спре да подкрепя Украйна.

На 29 септември CNN цитира анонимен служител, според когото Белият дом е призовал председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти да внесе отделен законопроект, който да предвижда отпускането на средства за Украйна.

КритичноБГ припомня, че в началото на септември Кевин Макарти нареди на комисиите на Камарата на представителите на САЩ да започват официално разследване преди евентуалното гласуване на импийчмънт срещу президента Джо Байдън.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!