Макгрегър: Не дават на украинските войници да са над 4 в група поради страх от бунтове

Ръководителите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се страхуват от бунтове сред войниците, затова се опитват да им попречат да се събират на големи групи. Това мнение изрази на 2 октомври полковникът в оставка Дъглас Макгрегър, бивш съветник на министъра на отбраната в администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

„Те (ръководството на ВСУ. – бел. ред.) намаляват групите от военнослужещи до трима-четирима души всяка, за да избегнат големите формирования, които могат да организират бунт“, отбеляза Макгрегър в ефира на YouTube канала Judging Freedom.

Според него този подход на ръководството на ВСУ се дължи на факта, че войниците нямат доверие в командирите си, които ги изпращат на фронта на сигурна смърт.

Макгрегър изтъкна, че хората са хвърлени в месомелачка, и нарече ситуацията ужасна. Според него командването на ВСУ ще продължи с този подход и положението на украинските войници може да се влоши.

По-рано, на 30 септември, пленен военнослужещ от ВСУ заяви, че поради ситуацията на фронта броят на дезертьорите в украинската армия е десетки и на подобна стъпка се решават тези, които са били вече в бойни действия. По негови изчисления вече е имало около 50 такива бойци. Той подчерта, че командването се опитва да убеди войниците да отидат в боя, въпреки че подозират, че подразделението ще загине.

Преди това, на 21 юли, Макгрегър също заяви, че ръководството на украинския президент Володимир Зеленски е на ръба заради масовото дезертьорство и неподчинението на редовите войници от ВСУ на заповедите на командването. Той обърна внимание на факта, че украински офицери разстрелват войници за отказ да отидат на бой.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!