В Сочи започва тазгодишният дискусионен клуб „Валдай“

Юбилейната 20-та годишна среща на Международния дискусионен клуб „Валдай“ започва днес в Сочи и ще продължи до 5 октомври. Темата тази година е „Справедлива многополярност: как да осигурим сигурност и развитие за всички“.

На срещата ще присъстват 140 експерти, политици и дипломати от 42 държави от Евразия, Африка, Северна и Южна Америка. По традиция за „Валдай“ повечето от гостите са чуждестранни участници.

В докладите на клуб „Валдай“ през последните години подробно се анализира динамиката на промените в световния ред – първо кризата, а след това и краха на стария свят. Разрушаването на предишната система на международни отношения вече е факт, а концепцията за многополюсност се реализира. Тази година участниците ще се опитат да представят образа на новия свят, например какъв ще бъде той в началото на следващото десетилетие.

Клубът приема, че структурата на международните отношения се е променила напълно след 24 февруари 2022 г. и няма начин да я върнем към предишния ѝ вид. Днес ситуацията на световната арена се развива извън обичайната представа за ред, в отсъствието на ясно очертана структура.

В новите условия международната архитектура трябва да се обсъжда и в контекста на трансформацията на БРИКС. Страните от Общността избраха модел на по-нататъшно развитие в полза на нейното разширяване. А самото обединение привлича онези, които не следват западния модел на развитие, общите принципи и универсалните ценности, а се придържат към собствените си интереси и традиции. Клуб „Валдай“ следи отблизо тази тенденция и ще й посвети първата сесия на годишната среща.

Програмата е структурирана в тематични блокове: всеки ден ще бъде посветен на една обширна тема – политика, икономика или хуманитарни въпроси. През дните на „Големия Валдай“ ще се проведат 17 сесии, на които ще се обсъждат следните въпроси:
– Ролята на ядрените оръжия и опасността от война при използването им
– Продоволствената сигурност и приносът на Русия
– Световна икономика без валутен монопол и наказателни мерки
– Руската икономика, общество и култура в епохата на трансформация
– Енергийни пазари в условията на военно и политическо напрежение
– Наука и образование в епохата на конфронтация

В развиващия се свят Русия се позиционира като своеобразна цивилизация, която е абсорбирала както западната култура, така и източните традиции. Тази концептуална основа на съвременната руска външна политика ще бъде отразена и в програмата на годишната среща. За първи път на форума ще се проведе сесия, озаглавена „Руската цивилизация през вековете“.

Срещата във Валдай ще включва срещи на участниците с ръководителите и представителите на изпълнителната и законодателната власт на Руската федерация, включително присъстващия по традиция министър на външните работи Сергей Лавров.

На откриващата сесия на 20-ата юбилейна среща ще бъде представен годишният доклад на Валдай на тема „Сертификат за зрелост или редът, какъвто никога не е бил: представата за бъдеще без йерархия“. Авторите му се опитват да представят образа на бъдещия свят и да представят своите разработки за обсъждане в целия форум.

Въпреки променените геополитически условия „Валдай“ обещава да бъде един от най-представителните през последните години. Форумът е по-близо от всякога до основната си задача: да събере публика, която, по думите на Фьодор Лукянов, директор на научната дейност на клуба, да бъде „представен от целия свят“.

Сред чуждестранните участници са: Джефри Сакс, професор и директор на Центъра за устойчиво развитие, Колумбийски университет (САЩ); Радика Десаи, професор по политически науки и директор на изследователската група по геополитическа икономика в Университета на Манитоба (Канада); Джефри Робъртс, почетен професор по история в Университетския колеж в Корк, член на Кралската ирландска академия (Великобритания); Ричард Саква, професор по руска и европейска политика в университета в Кент (Великобритания); Габи Сибони, старши научен сътрудник в Института за стратегия и сигурност в Йерусалим (Израел); Ориета Москатели, колумнист в италианския геополитически обзор „Лимес“, главен редактор на отдела по международни въпроси на информационната агенция „Асканюз“ (Италия); Илтер Туран, почетен професор по политически науки в Университета „Истанбул Билги“ (Турция); Рахим Ошакбаев, директор на Центъра за приложни изследвания „Талап“ (Казахстан); Джафар Гелету (Етиопия), заместник-изпълнителен директор на Института за международни отношения, Министерство на външните работи на Етиопия; Пилани Мтембу (ЮАР), изпълнителен директор на Института за глобален диалог, Южна Африка; Тайсуке Абиру, старши сътрудник, Фондация за мир „Сасакава“ (Япония); Жак Сапир, директор на изследователския отдел, EHESS, Париж (Франция); Мохамед Хасан Шейхолеслами, заместник-министър на външните работи на Иран, председател на Института за политически и международни изследвания (Иран); Карлос Рон, заместник-министър на външните работи на Венецуела по въпросите на Северна Америка, председател на Института за мир и солидарност между народите „Симон Боливар“ (Венецуела); Венкатеш Варма, извънреден и пълномощен посланик на Индия в Русия от 2018 до 2021 г. (Индия); Езелдин Рамзи Рамзи, заместник-специален пратеник на ООН за Сирия от 2014 до 2019 г. (Египет); Фън Шаовей, директор на Центъра за руски изследвания и директор на Центъра за съвместно развитие със съседните страни в Източнокитайския университет (Китай); Нелсън Вонг, вицепрезидент на Шанхайския център за стратегически и международни изследвания (Китай); Ахмед Бисихонг Бенинг, генерален секретар на Общоафриканския младежки съюз (Гана) и други.

Работните езици на Международния дискусионен клуб „Валдай“ са руски и английски.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!