Скот Ритър: Танковете Abrams ще станат „подвижни стоманени ковчези“ за украинските си екипажи

Танковете M1A1 Abrams  ще се превърнат в смъртоносен капан, в подвижен стоманен ковчег за четиримата мъже. Това казва бившият служител на американското разузнаване Скот Ритър в свой материал публикуван в „Спутник“. КритичноБГ ви предлага превод на анализа на Ритър:

Съединените щати започнаха да доставят на Украйна бойните танкове M1A1 Abrams. Те са част от американската помощ, одобрена от администрацията на Байдън по-рано тази година, чиято доставка значително се забави. Забавянето на доставката на танковете се дължи на необходимостта от обучение на украинските екипажи за работа и поддръжка на 68-тонните превозни средства, всяко от които се обслужва от екип от четирима души.

Около 500 украински войници преминаха интензивен 10-седмичен курс по експлоатация и поддръжка на M1A1 в учебния център на американската армия в Графенвьор, Западна Германия. Този курс е изведен от „черната“ фаза на курса за оператори на М1А1, провеждан във Форт Бенинг, Джорджия, който е предназначен за обучение на войници за военната професионална специалност (MOS) 19K, „Брониран екипаж“.

Обучението на 19К включва значително време в автопарка, където курсистите се обучават как да извършват така наречената поддръжка на десет нива (организационна), а именно работата, която се извършва от оперативната единица ежедневно. Това включва смазване, почистване, консервиране, затягане, подмяна и извършване на разрешени настройки. Украинците обаче няма да бъдат инструктирани за техническо обслужване на средно ниво, включително диагностика и отстраняване на неизправности. Тази поддръжка ще се извършва в депо извън Украйна (най-вероятно в Полша).

След като украинските стажанти се запознаят с основите на ежедневната поддръжка на танка M1A1, те научават какво се очаква от тях като водачи на танк и какви стъпки и действия трябва да предприемат, за да подготвят M1A1 за експлоатация. Като част от това обучение войниците ще прекарат много часове в симулатора за водачи на танкове (TDS) – пълномащабен макет на шофьорската кабина на M1A1, който дава на обучаемите възможност да усетят как се управлява танкът, преди да го управляват в действителност.

След като премине обучението в симулатора за водачи на танкове, обучаваният преминава към основния курс за водачи, където се учи как да управлява истинския танк. След като получи квалификация за управление на M1A1, курсистът се обучава как да работи със затвора и да зарежда 120-милиметровите боеприпаси, използвани от M1A1. Те също така се учат как да работят с радиостанциите и комуникационната система на M1A1. В края на „черната“ фаза обучаемият полага така наречения тест за екипаж на бронетанкова машина, който обхваща задачите, свързани с подготовката на местата на водача и товарача. Стажантът се изпитва и за основни умения за поддръжка и безопасност. Избрани украински стажанти ще преминат допълнително обучение, за да могат да работят като танкови артилеристи и командири на танкове.

Украинските М1А1 са използвани от американската морска пехота от пакета за повишаване на огневата мощ (FEP). Системата FEP включва топлинен прицел от второ поколение, възможност за далечно откриване на целта (FTL) и безопасен за очите лазерен далекомер. FTL осигурява на екипажите на танкове точно определяне на целта на разстояние до 8000 метра. Възможностите на FEP/FTL обаче представляват още едно ниво на сложност за украинците, които вече ще се сблъскат с предизвикателствата, свързани с поддръжката на газотурбинния двигател AGT1500 на Honeywell, който позволява на M1A1 да развива скорост до 70 км/ч. САЩ предоставят на Украйна значителен пакет резервни части, които ще са необходими за поддържане на M1A1 в изправност и боеспособност.

В М1А1, използван от американската морска пехота, се използва т.нар. „тежка броня“ или „специална броня“, разработена в рамките на свръхсекретна програма, известна с кодовото име Green Grape. „Специалната броня“ се състои от стоманени „джобове“, разположени в предната част на купола и корпуса на танка, които на свой ред са пълни с обеднен уран. Тази броня обаче остава строго засекретена. Преди танковете да бъдат изпратени в Украйна, обедненият уран трябва да бъде изваден от тези джобове и заменен с волфрам, който има същата плътност като обеднения уран (за сравнение, стоманата 2,2 пъти по-ниска плътност). Не е известно дали бронята от волфрам представлява по-нисък клас в сравнение с бронята от обеднен уран.

Украинските войници, обучени от американската армия, ще притежават само най-основните умения, свързани с M1A1 Abrams. Те няма да имат никакви тактически или оперативни умения, когато става въпрос за използването на танка в бой. Уменията им за стрелба ще бъдат елементарни (най-вероятно ще пропуснат целта си от първия опит, което е смъртоносно в съвременните бойни действия) и ще им липсват опитът и уменията, необходими за отстраняване на редица сложни неизправности, които се появяват в купола на танка, електрическите, хидравличните, оръжейните и огневите системи, свързани с интензивните операции в бойни действия, но не и по време на основното обучение.

M1A1 е смъртоносно оръжие, когато се обслужва от опитен екип бойци. Когато екипажът се състои от украинци, притежаващи само основни умения – особено когато се изправят срещу руски войници ветерани, оборудвани с модерни оръжия за унищожаване на танкове – M1A1 е нещо повече от смъртоносен капан, той е подвижен стоманен ковчег за четиримата мъже. Такъв е случаят до тук с германския Leopard 2A6, с шведския Strv 122 и британския Challenger 2. Така ще бъде и с американския M1A1.“

Източник: Спутник

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!