Блинкен: Не изключвам среща между Байдън и Путин

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен не изключва възможността за възстановяване на руско-американските отношения и среща между президентите на двете страни Владимир Путин и Джо Байдън, пише ТАСС.

„Никога не казвай никога. В крайна сметка всички, като се започне от украинците, искат справедлив и траен мир. Да видим дали някога ще стигнем до точката, в която това е възможно“, каза ръководителят на американската дипломация, отговаряйки в открито онлайн интервю за Списание Atlantic на въпрос дали е възможно реално възстановяване на отношенията на САЩ с Русия и нова лична среща между Путин и Байдън.

В същото време Блинкен твърди, че не говорим за нова студена война в света. „Не мисля, че сме в нова Студена война. Но сме в нова ера, защото, както виждаме, ерата след Студената война приключи. И сега сме в период на интензивна конкуренция за оформяне това какво следва.“ „Конкуренция, която под различни форми обхваща Русия и Китай„, каза държавният секретар.

Надеждата ни е, че ние [САЩ] можем да бъдем тези, които до голяма степен оформят формата на тази нова ера“, каза Блинкен.

Според него САЩ не се стремят да развалят отношенията с Русия. „Всъщност, когато президентът Байдън встъпи в длъжност, <…> [ние се опитахме] да разберем дали Русия е заинтересована от поддържането на по-стабилни, предвидими отношения със Съединените щати. Спомнете си: президентът Байдън и президентът Путин се срещнаха в Женева [през юни 2021 г.]? Цялото намерение беше да се тества това [предположение]. За съжаление, дори не за съжаление, но по толкова много начини трагично, президентът Путин не искаше това„, каза ръководителят на американското външнополитическо ведомство.

Освен това според него остава открит въпросът дали Москва е била искрено готова да изгради нови отношения със Запада след края на Студената война. „Мисля, че историците ще говорят за това, ще обсъждат това години наред“, каза Блинкен.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!