Самолетно гориво на НАТО откраднато в Белгия и продадено в Италия

Звучи като виц, но не е! От база на НАТО в Белгия са били източени над 850 тона керосин и горивото е било продадено през италиански бензиностанции. Това съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на данни от разследване, предприето в Италия, съобщава БТА.

Твърди се, че извършителите на кражбата са свързани с международната престъпност. Италианските власти са задържали 46 предполагаеми съучастници. Уточнява се, че незаконните продажби на горивото са продължили четири месеца.

Установено е, че 29 бензиностанции са участвали в схемата, като експерти предупреждават за възможните поражения по двигателите на автомобилите, заредени с продаваното там гориво. Допълва се, че престъпниците са смесили откраднатото самолетно гориво с дестилати на дизела и са получили над хиляда тона гориво. При последвалите претърсвания са били иззети 3 милиона евро.

Преди година в Белгия започна съдебно дело за източването през 2019 г. на 2 хиляди тона керосин от местен петролопровод на НАТО, достигнали до Гърция. Прокуратурата поиска обвиняемите да покрият щети за 2,4 милиона евро. Две години преди този случай от друга база на Северноатлантическия алианс в Белгия бе съобщено за изчезването на 60 тона гориво.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!