Политиките на ЕС за виното оставят „кисел вкус“, показва одит на Европейската сметна палата

Законите на Европейския съюз за регулиране на винарската индустрия в съюза не отговарят на екологичните цели и целта за повишаване на конкурентоспособността, се казва в доклад на Европейската сметна палата, публикуван от ДПА и цитиран от БТА.

ЕС е водещ световен производител, потребител и износител на вино, според Европейската сметна палата, като 80% от напитката, произведена в ЕС, идва от Италия, Франция и Испания.

Производството на вино в ЕС е строго регулирано и субсидирано. Винопроизводителите получават около 500 милиона евро годишно, за да реорганизират своите лозя и да станат по-конкурентоспособни, се казва в съобщението за пресата.

Предоставеното финансиране обаче не е използвано за намаляване на въздействието на индустрията върху околната среда и климата. В някои случаи дори е използвано за преминаване към сортове грозде, които се нуждаят от повече вода, заключи надзорният орган на ЕС.

„В ЕС вината могат да бъдат червени, бели и розе, но начинът, по който се отглеждат рядко е „зелен“, се казва в прессъобщението.

„Насърчаването на конкурентоспособността на лозаро-винарския сектор е от съществено значение и е особено важно за ЕС, но то трябва да върви ръка за ръка с подобрена екологична устойчивост“, коментира Жоел Елвингер, ръководителката на одита.

Според нея и по двете цели Европейския съюз все още трябва да постигне резултати.

Европейската сметна палата призовава Европейската комисия да определи по-ясно целите за конкурентоспособност, да оцени изпълнението им и да увеличи екологичните задачи за лозаро-винарския сектор.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!