Посолството на Полша поиска Канада да се извини за поканен украински нацист в парламента

Полският посланик в Отава Витолд Джиелски поиска Канада да се извини за това, че е поканила украинския нацист Ярослав Хунка (Хунко), служил в дивизията на СС „Галиция“, в Камарата на общините (долната камара) на канадския парламент.

„На 22 септември в Камарата на общините на Канада присъстващите аплодираха с овации член на дивизия SS „Галиция“ – печално известното украинско военно формирование от времето на Втората световна война, отговорно за убийството на хиляди поляци и евреи. Въпреки че Полша е най-добрият съюзник на Украйна, ние никога няма да се съгласим с осветляването на такива злодеи! Като посланик на Полша в Канада очаквам извинение“, написа Джиелски в социалната мрежа X.

По време на посещението на Джиленски в канадския парламент председателят на Камарата на общините Антъни Рота представи Ярослав Хунка като „борец за украинската независимост срещу руснаците по време на Втората световна война“. След това членовете на парламента, канадският министър-председател Джъстин Трюдо и делегацията, ръководена от президента на Украйна Володимир Зеленски, бурно аплодираха „боеца“.

Много бързо обаче се разбра, че Хунко е служил в дивизията СС „Галиция“. Поканата му предизвика възмущението на еврейските организации в Канада. Впоследствие председателят на канадския парламент Антъни Рота се извини, като заяви, че не е знаел за този факт от биографията на Хунко. Канцеларията на канадския министър-председател отказа да коментира инцидента, няма коментари и от Киев по този въпрос. Но пък Трюдо похвали председателя на Камарата на общините, че се е извинил.

Опозицията поиска разследване на начина, по който протоколната служба е поканила възрастния нацист на парламентарното заседание, въпреки че опозиционните депутати го аплодираха също толкова силно, колкото и депутатите от управляващата партия.

Нацистките престъпления нямат давност, а непознаването на историята на Втората световна война е изпълнено с „нови прояви на фашизъм“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки появата на 98-годишния бивш член на дивизия СС „Галиция“ Ярослав Хунка в канадския парламент.

„Без значение на колко години са извършителите, за тези престъпления нямат давност. Подобна небрежност, разбира се, е възмутителна“, каза Песков.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!