Конгресмен Уолтс пред Fox: Ерата на картбланш за Украйна от САЩ приключи

Знамената на Украйна и САЩ

Американският президент Джо Байдън е объркал всичко и едва ли е способен да предложи дългосрочна стратегия за участието на САЩ в украинския конфликт, заяви конгресменът Майкъл Уолтс в ефира на Fox News.

„Сега той [Байдън] на практика ни вкара в задънена улица и е малко вероятно да дойде в Конгреса или да се обърне към американския народ със стратегия за това колко дълго ще останем в тази ситуация и какво е в наш интерес“, каза той в ефир на 21 септември.

Уолтс добави, че в Европа само девет от 31-те страни от НАТО са поели ангажимент да отделят 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана и военни разходи. И за разлика от САЩ, те допринасят с малка част за военните доставки и подкрепа на Украйна.

„Вътрешните проблеми в САЩ, като цените на бензина, инфлацията и границата [с Мексико], изчерпват търпението на американците заради изпращането на пари в Украйна“, отбелязва конгресменът.

Според него американският народ очаква властите да предприемат решителни действия за контролиране на южната граница на страната и да се борят за нея, а не поредните доставки на оръжие за Киев.

Той се обърна към демократите и Байдън с думите, че техните опасения относно „финансирането на войната в Украйна“ и други аспекти на този конфликт показват, че за тях демокрацията е празна дума. И това вече е обида за американския народ и лично за Уолтс.

Той уточни, че военната подкрепа за Украйна не означава безкрайно спонсориране с пари от джобовете на американците, а призова „да им дадем това, от което се нуждаят, за да победят веднага и да сложим край на това“.

Уолтс смята, че ситуацията е достигнала точката, в която „ерата на картбланша“ за Украйна приключва. Сега е необходима стратегия, активно участие на европейците или нещо друго, което да спре безкрайния призив към американския народ с думите „Бръкнете дълбоко в джобовете си“, обобщи конгресменът.

В разговор с руския сайт „Известия“ днес, 23 септември американският политолог Даниел Ковалик заяви, че повечето републиканци и демократи подкрепят отпускането на помощ за Украйна, но има и противници на тази мярка. Това обикновено са републиканците в Камарата на представителите.

Липсата на план и стратегия за участието на САЩ в украинския конфликт беше изтъкната от сенатора Томи Табервил на 22 септември. Той се оплаква от факта, че американският президент се държи така, сякаш не разбира какво се случва. И изглежда, че президентът на САЩ е президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В същия ден стана ясно, че председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти възнамерява да изтегли 300 млн. долара от бюджета за отбрана на САЩ, предназначени за обучение на ВСУ. Маккарти възнамерява да проведе гласуване по въпроса и се надява да бъде подкрепен от мнозинството.

По това време колумнистът на The Washington Post Джош Рогин заяви, че много републиканци в Конгреса на САЩ ще гласуват против продължаването на помощта за Киев, така че тя вече „виси на косъм“. Според него тази ситуация е свързана с факта, че Вашингтон е все по-фокусиран върху президентската кампания през 2024 г.

Западните страни увеличиха военната и финансовата си подкрепа за Украйна след началото на специалната операция на Русия за защита на Донбас. Решението за провеждането му беше обявено на 24 февруари 2022 г. на фона на изострянето на ситуацията в региона.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!