WP: САЩ подготвят евентуално спиране на работата на правителството

Конгресът на САЩ

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън започна да се подготвя за евентуално спиране на работата на федералното правителство, което може да се случи, ако законодателите не успеят да постигнат споразумение за удължаване на финансирането му до края на месеца. The Washington Post съобщи това в петък, позовавайки се на свои източници.

Според тях Службата на Белия дом за управление и бюджета е посъветвала ръководителите на федералните агенции да актуализират плановете си за непредвидени ситуации в случай на спиране на финансирането и е изготвила писмо, с което те могат да предупредят служителите си за ситуацията.

Както отбелязва изданието, милиони държавни служители и военнослужещи няма да получат заплати след спирането на работата на правителството, а федералните програми – от инспекциите на храните до фондовете за грижи за децата – ще бъдат спрени.

Въпреки това някои от тях ще трябва да отидат на работа, но няма да получат заплата, докато законодателите не одобрят удължаването на финансирането. Освен това в публикацията се отбелязва, че някои национални паркове и музеи може да бъдат затворени, а на летищата в цялата страна ще има прекъсвания и закъснения.

В края на август Белият дом поиска от членовете на Конгреса да приемат краткосрочна инициатива за удължаване на финансирането на правителството, за да се избегне евентуално спиране на работата на някои федерални агенции. Директорът на ABU Шаланда Йънг заяви тогава, че инициативата ще даде време на законодателите да постигнат компромис по бюджетните въпроси.
С резолюцията голяма част от разходите ще останат непроменени, докато Конгресът се консултира с тях.

Федералното правителство ще трябва да спре работа, ако до края на септември законодателите не приемат бюджет за следващата фискална година, която в страната започва на 1 октомври.

КритичноБГ припомня, че в началото на юни президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект за тавана на дълга, който дава възможност за вдигане на лимита по заемите на правителството. По този начин бе избегнат дефолт /фалит/ на страната в последния момент.

Източник: ТАСС

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!