Китай и Сирия вече са стратегически партньори

Китайският президент Си Дзинпин и сирийският президент Башар Асад обявиха в петък създаването на стратегическо партньорство между Китай и Сирия. Двамата президенти се срещнаха в източния китайски град Ханджоу, провинция Джъдзян, преди откриването на 19-те Азиатски игри, което ще се състои на 23 септември, събота, предаде агенция китайската информационна агенция „Синхуа“.

„Сирия е една от първите арабски държави, които установиха дипломатически отношения с Китайската народна република, и е една от държавите, които подкрепиха резолюцията за възстановяване на законното място на Китайската народна република в ООН“, заяви Си.

„През 67-те години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни китайско-сирийските отношения са издържали на изпитанието на промените в международната ситуация, а с времето приятелството се между народите на двете страни се засилва“, каза още китайският президент.

Си отбеляза, че установяването на стратегическото партньорство ще бъде важен исторически етап за двустранните връзки. „Китай е готов да работи със Сирия за задълбочаване на отношенията им и за непрекъснатия напредък на китайско-сирийското стратегическо партньорство“, подчерта Дзинпин.

Президентът на най-многолюдната страна в света подчерта, че Китай ще продължи да работи със Сирия, за да се подкрепят твърдо по въпроси, свързани с основни проблеми на двете страни, да защитават общите интереси на двете държави и на други развиващи се страни и да отстояват международната справедливост и правосъдие. Китай подкрепя Сирия в противопоставянето на чуждестранната намеса, отхвърлянето на едностранчивостта и сплашването и опазването на националната независимост, суверенитет и териториална цялост, каза Си.

„Китай подкрепя Сирия в подобряването на отношенията ѝ с другите арабски държави и в това да играе по-голяма роля в международните и регионалните дела“, добави Дзинпин.

Китай желае да засили сътрудничеството със Сирия по инициативата „Един пояс, един път“, да да увеличи вноса на висококачествени селскостопански продукти от Сирия и съвместно с това да изпълнява Глобалната инициатива за развитие, Глобалната инициатива за сигурност и Глобалната цивилизационна инициатива, за да допринесе активно за регионалния и глобалния мир и развитие.

Асад заяви, че в международните дела Китай винаги се е придържал към международната справедливост и правосъдие и е отстоявал международното право и хуманизма, като е играл важна и конструктивна роля. Сирия високо оценява и твърдо подкрепя инициативата „Един пояс, един път“, както и инициативите за глобално развитие, сигурност и цивилизация, и ще участва активно в тях, добави Асад.

Сирийският президент подчерта, че ще използва установяването на стратегическото партньорство между страната му и Китай като възможност за укрепване на двустранното приятелско сътрудничество и за засилване на комуникацията и координацията по международните и регионалните въпроси.

След разговорите двамата държавни глави станаха свидетели на подписването на документи за двустранно сътрудничество в области като „Един пояс, един път“ и икономическо и технологично сътрудничество. Двете страни направиха съвместно изявление относно установяването на стратегическото партньорство.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!