Al Jazeera: Китай влиза в роля на миротворец в конфликта, но няма напредък

Китай потвърди позицията си, че прекратяването на огъня и мирните преговори са „единственият начин“ за прекратяване на войната в Украйна. „Прекратяването на военните действия и възобновяването на мирните преговори е единственият начин за уреждане на кризата в Украйна“, заяви вицепрезидентът на Китайската народна република Хан Джън пред Общото събрание на ООН.

Китай се опитва да се позиционира като миротворец и неутрален арбитър в двустранния конфликт, пише „Ал Джазира“. През февруари, на първата годишнина от войната, Китай публикува документ с позиция относно начините за прекратяване на сраженията, но предложенията бяха хладно приети и в Москва, и в Киев.

Китай, който е една от петте постоянни страни членки в Съвета за сигурност на ООН, иска да „продължи да играе конструктивна роля“, добави Хан, без да конкретизира в какво точно се изразява тази роля.

При посещението си в Москва тази седмица китайският външен министър Ван И заяви пред руския си колега Сергей Лавров, че Китай ще отстоява независима и безпристрастна позиция по отношение на Украйна, докато се опитва да намери политическо решение на въпроса.

Усилията на Пекин да посредничи за разрешаването на конфликта не отбелязват особен напредък на фона на скептицизма относно декларирания неутралитет предвид задълбочаващите се връзки с Русия. Китайският президент Си Дзинпин посети Москва през март, където се срещна с Владимир Путин и вдигна тост за „нова ера“ на сътрудничество, а Путин прие покана да посети Китай следващия месец.

Вицепрезидентът Хан Джън използва речта си пред Общото събрание на ООН, за да потвърди визията на Китай за алтернативен световен ред, свободен от това, което Китай отдавна нарича „западна хегемония“. Обръщайки се към развиващите се страни в света, той заяви, че Китай, втората по големина икономика в света, се смята за част от Глобалния юг.

„Като най-голямата развиваща се страна, Китай е естествен член на Глобалния юг. Тя диша един и същ въздух с другите развиващи се страни и споделя едно и също бъдеще с тях“, каза Хан. Той също така заяви, че Китай подкрепя пътя на развитие на тези държави „в съответствие с техните национални условия“.

Свободно дефинираният термин „Глобален юг“ се появява често в ООН тази година и обикновено се използва за обозначаване на страните от Африка, Азия и Латинска Америка.

Китай се превърна в лидер на развиващия се свят, като засилва тази си роля със стартирането преди повече от десетилетие на инициативата на Си Дзинпин „Един пояс, един път„, целяща да стимулира китайското развитие, инфраструктура и влияние главно в развиващите се икономики.

Китай е втората по големина икономика в света след САЩ с БВП от 18 трилиона долара.

Си беше един от четиримата лидери от постоянните членове на Съвета за сигурност, които не присъстваха на тазгодишната среща. Френският президент Еманюел Макрон, британският министър-председател Риши Сунак и руският президент Путин също пропуснаха събитието, оставяйки президента на САЩ Джо Байдън да е единственият лидер от страните постоянни членки на Съвета за сигурност, който направи обръщение към асамблеята на ООН.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!