Лавров обсъди двустранните отношения с министъра на външните работи на Мали

В рамките на провеждащата се 78-а сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации руският външен министър Сергей Лавров разговаря с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Република Мали Абдулайе Диоп. Това съобщи сайта на руското външно министерство на 22 септември.

„Външните министри обсъдиха актуални въпроси за по-нататъшното укрепване на традиционно приятелските руско-малийски отношения, проведоха заинтересована размяна на мнения за ситуацията в региона на Сахара и Сахел, включително събитията в Република Нигер“, се казва в съобщението на министерството.

Лавров е обсъдил с Диоп и продължаването на руската помощ за стабилизиране на ситуацията в Мали, включително чрез използване на платформата на ООН.

На 10 септември, руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с Асими Гойта, ръководител на преходното ръководство на Мали. Руският лидер изрази съболезнования във връзка с терористичното нападение в североизточната част на Мали на 7 септември. От своя страна Гойта благодари на Путин, че е помогнал за отмяната на международните санкции срещу Мали.

На 21 септември Лавров проведе среща и с бразилския си колега Мауро Виейра. Министрите обсъдиха отношенията между Русия и Бразилия, очертаха планове за по-нататъшно сътрудничество и съставиха график на бъдещи двустранни срещи.

Ден по-рано, на 20 септември, Лавров се срещна с венецуелския си колега Иван Гил в рамките на Общото събрание на ООН. Министрите отбелязаха динамичното развитие на двустранните отношения и се договориха да засилят търговските връзки между двете страни.

Седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН се провежда в Ню Йорк от 19 до 25 септември. По-рано от руското външно министерство съобщиха, че в програмата на министър Лавров в рамките на сесията на Общото събрание са включени около 20 двустранни срещи.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!