Унгария: Ще блокираме ЕС да наложи санкции на руската ядрена индустрия

Унгария ще блокира всички опити на Европейския съюз (ЕС) да наложи санкции на руската ядрена индустрия. Това заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто днес.

„Има постоянни опити. Те няма да успеят да го направят. Защото това би било в разрез с нашите национални интереси. И ние ще наложим вето“ – цитира министъра „РИА Новости“.

По-рано днес, Сиярто отбеляза, че съюзниците на Унгария от ЕС и НАТО са се опитали да я убедят да не се среща с представители на Русия и Беларус в ООН. Будапеща обаче смята този подход за неправилен – той води до задънена улица и не допринася за мирното разрешаване на конфликта.

На 7 септември официален представител на ЕС заяви пред в. „Известия“, че Европейската комисия все още не е представила предложение за 12-ия пакет от санкции срещу Русия. От Брюксел допълниха още, че все още няма яснота кога Съветът на ЕС ще започне да обсъжда този въпрос или какви ограничения могат да бъдат наложени срещу Москва.

Преди това, през май, Андрей Кошкин, ръководител на катедрата по политически анализ и социално-психологически процеси в Руския икономически университет „Плеханов“, заяви пред „Известия“, че Будапеща е оптимистично настроена за развитието на руско-унгарското сътрудничество, особено в ядрената индустрия. Според него диалогът с Росатом за изграждането на АЕЦ „Пакш-2“ е особено важен за Унгария. Той подчерта, че настоящите отношения между ЕС и Русия не влияят на решението на унгарската република да продължи да развива сътрудничеството.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!