Захарова: Решението на България да изгони настоятеля на Подворието на Руската православна църква е деструктивно

Захарова нарече решението на България да изгони настоятеля на Подворието на Руската православна църква деструктивно.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи решението на българските власти да изгонят архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква (РПЦ) в София, като поредната деструктивна стъпка, цитира думите й ТАСС.

Решението е било взето по-рано през деня. България смята, че архимандрит Васиан предполагаемо представлява заплаха за националната сигурност.

По-рано, на 21 август, музеят-резерват „Киево-Печерска лавра“ блокира достъпа до манастира на предстоятеля на Украинската православна църква (УПЦ) митрополит Онуфрий, както и на семинаристи и други послушници от манастира.

Руското външно министерство призова международната общност да се намеси в ситуацията с Киево-Печерската лавра.

Преди това, на 15 август, украинските правоохранителни органи започнаха да щурмуват три сгради на Киево-Печерската лавра. През март украинските власти уведомиха монасите от Лаврата, че трябва да напуснат манастира до края на месеца. Беше отбелязано, че това решение е взето поради нарушаване на споразумението за ползване на сградите.

През 2022 г. украинските власти засилват действията си срещу УПЦ. Те провеждат обиски при епископи и свещеници, в храмове и манастири, включително в Киево-Печерската лавра, за да открият следи от „антиукраинска дейност“. Така през декември 2022 г. СБУ откри 50 наказателни дела срещу свещеници на УПЦ.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!