Лукашенко: САЩ използват Полша, за да сринат ЕС

Вашингтон използва влиянието си върху Полша, за да срине ЕС, което тревожи Беларус. Това каза президентът на Беларус Александър Лукашенко, пише агенция БелТА

„Ние, и Русия също, са най-разтревожени от Полша, „А зад Полша стои Америка. Решиха да унищожат всичко, което съществува тук, особено Европейския съюз.“

Лукашенко смята, че Западът, използвайки безредиците след президентските избори в Беларус през 2020 г., е възнамерявал да присъедини републиката към Полша, за да създаде нова разделителна линия с Русия по нейните граници.

„Но не се получи. Ето защо сега обръщаме голямо внимание на отбранителната индустрия“, каза Лукашенко.

В тази връзка той подчерта важността на съвместните действия с Русия, за да се намали вероятността от нарастващи предизвикателства и заплахи. Беларуският лидер припомни, че на неотдавнашна среща в Сочи с руския президент Владимир Путин те са обсъдили въпроси на отбраната и сигурността, но не каза подробности от този разговор.

По думите му републиката обръща сериозно внимание на отбранителния комплекс. Той припомни, че още от съветско време страната работи върху системи за радиоелектронна борба и комуникации, а в момента, както показаха събитията, това се превръща в основен компонент при воденето на бойни действия.

Освен това Беларус се занимава с ракетна наука, първоначално Китай беше партньор в това, но сега използва руски технологии.

Източник: Труд

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!