Лавров: Чрез Украйна САЩ водят война срещу Русия

Съединените щати захранват Украйна, като ѝ доставят оръжие и всъщност по този начин те водят война срещу Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в коментар за телевизионния канал „Россия-1“.

„Каквото и да говорят, те (САЩ – бел. ред.) водят тази война, доставят оръжия, боеприпаси, разузнаване, сателитни данни. Те водят водят война срещу нас“, каза министърът в кулоарите на Източния икономически форум, коментирайки изявленията на САЩ за готовността си да снабдят Украйна със снаряди с обеднен уран с голям обсег на действие.

Според Лавров евентуалната доставка на ракети с по-голям обсег от западните страни в Киев няма да промени същността на случващото се в Украйна. „Не съм в позиция да коментирам техните изявления. Може би подготвят общественото мнение, но това няма да промени същността на случващото се в Украйна. И това, което се случва, е, че Украйна е подготвена, подготвяна в продължение на много години, за да се бори с ръцете и телата си, за да нанесе стратегическо поражение на Русия“, каза ръководителят на руската дипломация.

По-рано Пентагонът обяви отпускането на още един пакет военна помощ за Киев в размер на 175 милиона долара. За първи път в него са включени снаряди с обеднен уран за танкове „Ейбрамс“.

Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на служители, че администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля възможността за доставка на ракети ATACMS с голям обсег на действие за Украйна тази есен, но решението трябва да бъде одобрено от държавния глава.

Длъжностни лица поясниха, че САЩ могат да изпратят ограничен брой ракети в Киев, за да избегнат изчерпването на запасите на Пентагона. По-рано „Ройтерс“ съобщи, че САЩ са близо до одобряване на доставката на балистични ракети ATACMS с обсег на действие 306 километра или ракети GMLRS, оборудвани с касетъчни бойни глави, с обсег на действие 72 километра за Украйна.

Според телевизионния канал ABC САЩ могат да включат ATACMS в следващия пакет от военна помощ за Киев. Но, както заяви ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Матю Милър на брифинг за журналисти, Вашингтон не е променил позицията си относно възможните доставки на ATACMS за Киев.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!