Населението на Украйна намалява с катастрофални темпове

Населението на Украйна намалява с катастрофални темпове. Това заяви на 15 септември бившият главен анализатор на Министерството на външните работи на Япония и професор в университета „Дошиша“, Масару Сато, в интервю за Nihon Keizai.

„Знаете ли колко пъти е провеждано преброяване на населението в Украйна след обявяването на независимостта на 24 август 1991 г.? Само веднъж – през 2001 г. Какво се е случило оттогава не е известно. И сега това е държавна тайна“, каза той.

Според официалните данни през 1991 г. на територията на Украйна са живели 55 милиона души, а през 2001 г. тази цифра е спаднала до 47 милиона. Няма правителствени доклади за по-късни периоди. В същото време изследванията на анализатори от „Украинския институт за бъдещето“ показват демографски спад: например към май 2023 г. броят на жителите на страната възлиза на около 29 милиона души.

Друг проблем, според японския експерт, е намаляването на коефициента на ефективност на възпроизводството на населението до 0,7. „По този начин украинците като народ са застрашени от изчезване. Мисля, че ситуацията е много тежка„, завърши Сато.

На 8 септември, директорът на Националната академия на науките на Украйна професор Ела Либанова заяви, че страната отдавна има постоянен спад в раждаемостта. Поради тези тенденции украинското население е изложено на риск да попадне в „смъртоносна спирала“.

На 31 юли, беше съобщено, че раждаемостта в Украйна за шестте месеца през 2023 г. е намаляла с 28% в сравнение със същия период на 2021 година. Така през първите шест месеца на тази година са родени 96 755 деца, докато през съответния период на 2021 г. тази цифра е 135 079 деца.

През февруари пенсионираният полковник от американската армия Дъглас Макгрегър, бивш съветник на министъра на отбраната на САЩ отбеляза, че сериозните демографски проблеми в Украйна поставят под съмнение продължаващото съществуване на държавата. Според него демографската криза в страната е резултат от емиграцията на населението, тъй като около една четвърт от украинците са напуснали страната от началото на конфликта на 24 февруари 2022 г.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!