Хиляди в Прага настояха за спиране помощта за Украйна

Няколко хиляди души изпълниха улиците на Прага в антиправителствен митинг, като едни от основните лозунги на него бяха за прекратяване на военната помощ за Украйна, предава „Ройтерс“.

Протестът беше организиран от извънпарламентарната партия „Право, респект, експертиза“, която не е съгласна с политиката водена от правителството на страната. Според чешката новинарска агенция ЧТК, че в протеста са се включили около 10 хиляди души.

„Днес направихме още една стъпка към това да се избавим от правителството на премиера Петр Фиала. Те са агенти на чужди сили, хора, които изпълняват заповеди, обикновени марионетки. А аз вече не искам марионетъчно правителство“, заяви лидерът на опозиционната партия Индрих Райхл на Вацлавския площад в чешката столица.

Ръководителят на „Право, респект, експертиза“ Индрих Райхл нарече протеста „Чехия срещу правителството“, тъй като хилядите демонстранти открито изразиха недоволството не само от действията на правителството по отношение войната в Украйна, но и от икономическата политика на водения от премиера Фиала кабинет.

Антиправителствен протест в Прага

„Виждам, че сред нас има изтъкнати гости, включително депутати от движението АНО (на бившия финансов министър на Чехия Андрей Бабиш – бел. прев.). Наистина се надявам те да бъдат тук с нас следващия път, за да обединим усилията си, така че правителството на Петри Фала най-накрая да подаде оставка„, каза Райхл, който изразява подкрепа за бившия премиер на Словакия Роберт Фицо преди предсрочните парламентарни избори в Словакия на 30 септември.

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!