АФП: ЮНЕСКО включва обекти в Киев и Лвов в списъка на културното наследство, които са застрашени от разрушаване

ЮНЕСКО включи културните забележителности на Киев и Лвов в списъка на обектите на културното наследство, които са застрашени от унищожаване. Това пише ТАСС, като се позовава на Агенция Франс прес (АФП).

Отбелязва се, че става въпрос за църквата „Света София“ и манастирските сгради в Киев. Освен това решението засяга и историческия център на Лвов. Уточнява се, че решението е било взето след заседание на съответния комитет на ЮНЕСКО в Рияд.

По-рано Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО отказа да включи природния обект „Вулканите на Камчатка“ в списъка на световното наследство. Руският вицепремиер Виктория Абрамченко заяви, че организацията смята включването на вулканите в списъка за преждевременно, въпреки усилията на Русия да запази уникалните природни комплекси.

През юни руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия е поискала от ЮНЕСКО да разгледа ситуацията с премахването на реликви от Киево-Печерската лавра. По думите му организацията е уверила Москва, че няма нищо общо със случващото се.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!