ДеСантис по CBS: Ще изстрелям ракети към Мексико, ако трябва

В сряда губернаторът на Флорида Рон ДеСантис не изключи възможността за изстрелване на ракети в Мексико за ликвидиране на наркокартели, като заяви, че това ще зависи от ситуацията, пише Foxnews.

ДеСантис направи това изявление по време на участието си в сряда вечерта по CBS, като каза на водещата Нора О’Донъл, че „смъртоносната сила е разрешена“. Изявлението съответства на предишните твърди позиции на републиканския кандидат за президент през 2024 г. по отношение на границата между САЩ и Мексико.

„Бихте ли ангажирали американските войски да премахнат тези мексикански картели?“ О’Донъл попита.

„Ще се опънем и ще защитим страната си“, каза ДеСантис, преди да опише членовете на картелите, които пресичат границата с раници, пълни с фентанил, който убива десетки хиляди американци годишно.

„В тези ситуации, да, ще имаме право на смъртоносна сила“, добави той.

„Бихте ли изпратили ракети в Мексико?“ След това О’Донъл попита.

„Бихме използвали всички налични средства – тактиката, мисля, може да се обсъжда“, отговори той. „Ако имате нещо, което искате да постигнете, хората биха ви информирали за различните начини, за да можете да го направите, така че това би зависело от ситуацията.“

„Реалността е, че те пресичат границата ни“, продължи той. „Те се занимават със сексуален трафик, с трафик на хора и внасят огромни количества наркотици. Страната ни е нападната и пострадала от това, което правят.“

По-рано ДеСантис потвърди използването на военна сила на границата в началото на август на панаира в щата Айова. Един избирател попита ДеСантис дали би бил готов да използва безпилотни самолети срещу картелите.

„Да, вече съм казвал, че ще го направим“, отговори ДеСантис. „Ще се опълчим срещу наркокартелите. Абсолютно ще си запазим правото – ако те нахлуват в страната ни и убиват нашите хора – имаме право да защитим тази страна“.

Мексиканските власти категорично отхвърлиха призивите за по-нататъшни военни действия на САЩ. През 2019 г., когато тогавашният президент Тръмп предложи мексиканските наркокартели да бъдат обявени за терористични организации, мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор призова за „сътрудничество“ за справяне с картелите, а не за „интервенция“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!