В Китай изчезна от полезрението и военният министър

Още един високопоставен китайски служител е изчезнал от общественото полезрение. Китайският министър на отбраната Ли Шанфу не се е появявал публично в продължение на две седмици и внезапно е отменил среща с виетнамски ръководители на отбраната, съобщи Ройтерс, като се позова на трима служители, запознати със ситуацията.

Ли трябваше да присъства на годишната среща за сътрудничество в областта на отбраната, която Виетнам провежда на границата си с Китай на 7-8 септември, но срещата беше отложена, след като Пекин информира Ханой дни преди събитието, че министърът е „зле“.

Внезапното отменяне на пътуването на Ли последва необяснимата смяна на бившия външен министър Цин Ган, който също дълго време отсъстваше от общественото внимание, и разместването в ръководството на елитните ракетни сили на Китайската народноосвободителна армия (НОАК).

За последен път бившият китайски външен министър се появи публично на 25 юни, когато проведе среща с руския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко в Пекин.

Бившият ръководител на министерството не се е появявал публично от почти месец. Цин Ган стана ръководител на китайското външно министерство в края на декември 2022 г., а на 18 юли беше мистериозно отстранен от поста си. В същия ден китайското външно министерство премахна от уебсайта си и от страницата си в WeChat всички съобщения, които съдържаха името на Цин Ган.

Първоначално китайските официални лица заявиха, че отсъствието на Цин от публични изяви се дължи на здравословно състояние.

Мястото на Цин Ган беше заето отново от Уан И, ръководител на службата на Комисията по външни работи и член на Политическото бюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия, който оглавяваше китайското външно министерство от 2013 до 2022 г.

В началото на август, КритичноБГ публикува репортаж: Си Дзинпин започна безпрецедентна по мащабите си чистка по върховете на китайското правителство. И това е само началото. В него ви разказахме, че „гигантът на Изтока е решил да организира истинска ревизия в своите редици. Събитията от 25 юли дадоха началото на мащабната акция, когато две ключови фигури – министърът на външните работи Цин Ган и управителят на Китайската народна банка И Ган – бяха отстранени от постовете си.“

Това, което последва, потвърди подозренията: започна мащабно разследване срещу високопоставени генерали от ракетните сили на НОАК. Ли Ючао, Джан Джънчжун и Ли Гуанбин бяха арестувани по обвинения в корупция и предполагаемо изтичане на важни данни към САЩ.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!