Фумио Кишида смени състава на японското правителство

Цялото японско правителство подаде оставка на 13 септември, след което министър-председателя Фумио Кишида обяви новия състав на министерския съвет на държавата, съобщава японската агенция „Киодо“. Реорганизацията се прави в навечерието на вътрешнопартийните избори в Либерално-демократическа партия на премиера, които ще се проведат догодина.

Кишида пое управлението на Япония през октомври 2021 г. и от тогава рейтингът на 66-годишния премиер и популярността на кабинета постепенно намаляват, като недоволството е основно от повишаването на цените и липсата на увеличение на заплатите. Промените се оценяват като ход, с който да спечели подкрепа преди вътрешнопартийните избори през 2024 г., на които ако бъде преизбран за лидер ще запази и поста си на министър-председател.

„От 19-те министри Кишида е избрал 13 нови лица в опит да създаде нов облик на кабинета си, като същевременно запази няколко ключови фигури, за да запази стабилността“, се казва в правителственото съобщение публикувано от японската осведомителна агенция. 11 от министрите преди това не са заемали правителствена позиция.

Все още обаче не е ясно дали кадровите промени ще се отразят на степента на популярност на обновения кабинет, тъй като запазването на ключови министри на постовете им може да не привлече голямо обществено внимание.

Досегашният министърът на отбраната Уасукадзу Хамада е сменен с Минору Кихара, който е заемал поста на парламентарен секретар по въпросите на отбраната (2013-2014 г.), а също така е бил специален съветник по въпросите на сигурността на японския премиер от 2019 до 2021 г.

Сред ключовите хора, на които Кишида гласува доверие и в новия си кабинет са министърът на финансите Шуничи Судзуки; министърът на икономиката, на търговията и промишлеността Ясутоши Нишимура и радващият се на висока популярност министър на дигиталната трансформация Таро Коно. Поста си запазва и говорителя и генерален секретар на правителството Хирокадзу Мацуно.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!