Експерт: Твърде рано е да се радвате, Орбан не е сменил посоката

„Рано е да се говори за промяна на курса на Унгария, въпреки последното „непублично“ изявление на премиера Виктор Орбан“, обясни в разговор с изданието „Правда“ Екатерина Нарочницкая, водещ изследовател в Института за Европа на Руската академия на науките.

Медиите публикуваха откъс от доклада на Орбан на закрит форум, в който унгарският премиер заяви, че Унгария трябва да намали енергийната си зависимост от Русия и подчерта, че страната постепенно ще премине на ядрено гориво от Франция. „Трябва да се стремим към енергийна самодостатъчност, което ще включва и използването на френско гориво в атомната електроцентрала в Пакш вместо руско„, цитират медиите изказването на Орбан за закрит форум в Унгария.

Според Нарочницкая е твърде рано да се твърди, че Орбан рязко е променил курса си към антируски. Премиерът на страната се опитва да се съобрази с изискванията на Европейския съюз, но в същото време разработва собствена политическа стратегия.

„Членството в Европейския съюз е комплексно и представлява огромна система от различни лостове, от които зависят правителствата на държавите членки. В крайна сметка винаги е много трудно да се противопоставиш на всяка едно от тези изисквания„, казва Нарочницкая.

Като член на Европейския съюз Унгария се опитва да спазва нормите, но въпреки това „се отличава“ от общата маса държави, които са радикално настроени срещу Русия.

„Орбан, разбира се, е изправен пред остри критики от страна на западно ориентираната част, от Европейския съюз, от част от унгарската политическа класа. И го обвиняват, че е зависим от Русия, че е готов да се подчини. Мисля, че с думите си иска да се подчертае имиджът му на лидер, който наистина се стреми към многовекторен курс, към независимост„, заключи Нарочницкая.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!