Неловките ситуации на Г-20, породени от Байдън

Редакционен коментар на Avia.pro

Срещата на върха на Г-20, проведена в Индия, се превърна в поредния провал на президента на САЩ Джо Байдън. Американският лидер се оказа в неловка ситуация, като не успя да произнесе правилно името на саудитския принц и загуби много важни детайли от речта си.

Инцидентът се случи по време на едно от протоколните събития на срещата на върха на Г-20 в Индия. Джо Байдън взе думата и започна обръщението си. Първо той благодари на индийския министър-председател Нарендра Моди за гостоприемството и топлото посрещане, но след това започнаха проблемите. Въпреки че имаше бележки, той не можа да произнесе правилно името на саудитския принц:

„И искам да изразя благодарността си към министър-председателя Моди и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салама… Извинете, Мохамед бин Салман, на председателя Фон дер Лайен и на Европейската комисия“, каза Байдън, очевидно опитвайки се да се справи с неловката ситуация.

Тук обаче проблемите тепърва започваха. Байдън сякаш изгуби представа дори дали саудитският принц е присъствал на срещата на върха:

„И тъй като той [принцът] не говори днес …. Или е говорил? Не съм забелязал дали е говорил или не. Нека да приключим тук“, заключи американският президент.

С тези негови думи се стигна до недоразумение между участниците и саудитският принц направи опит да намали напрежението, като взе бутилка вода и отпи глътка по време на тази неловка реч.

Джорджия Мелони, министър-председател на Италия, се смути и просто закри лицето си с ръце, докато слушаше речта на американския лидер. Този инцидент е нагледен пример за неловките моменти, с които Джо Байдън се сблъсква на световната сцена.

Джо Байдън бе изправен пред много важни задачи и предизвикателства на срещата на върха на Г-20, а неловкото му поведение само утежни ситуацията. Освен че се опитва да се справи с външната политика и отношенията между държавите, Байдън е изправен и пред вътрешни проблеми и критики от страна на опозицията в САЩ.

Тези събития подчертават, че ролята на лидер на световна сила изисква не само политическа мъдрост, но и проява на присъствие на духа и самоувереност. Неловкостта и грешните стъпки могат да доведат до спад в доверието и авторитета, което може да се отрази на международните отношения и на позицията на САЩ на световната сцена.

Инцидентът по време на срещата на върха на Г-20 в Индия беше още един пример за неловкостта на Джо Байдън на световната сцена. Неуспехът му да произнесе правилно името на саудитския принц, а след това и некоректната му забележка относно присъствието му на срещата на върха подчертаха несигурността и некомпетентността на американския лидер.

КритичноБГ напомня, че вчера на брифинг във Виетнам, Байдън обърка страната с Индия, оплете се на журналистически въпроси и набързо приключи пресконференцията, като каза, че отива да спи.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!