Нови 100 000 безработни в Германия само за тази година. Берлин затяга колантите

Тази година Германия я очаква сериозна икономическа криза, съобщава Haber 7, като се позовава на Института за икономически изследвания. Експертите очакват спад на БВП, необичайно висока инфлация и почти три милиона безработни. Есенната им прогноза е още по-песимистична, отколкото през юни.

Институтът за икономически изследвания (Ifo), един от водещите германски икономически мозъчни тръстове със седалище в Мюнхен, актуализира прогнозите си за растежа на германската икономика за 2023-2024 г., които сподели през юни тази година.

Прогнозата за 2024 г. също беше понижена

Ifo запази прогнозата си за свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия с 0,4% през тази година, като същевременно понижи очакванията си за растежа през 2024 г. от 1,5% на 1,4%.

Инфлацията в страната, която през миналата година беше 6,9%, а през август тази година – 6,1%, се очаква да бъде средно 6% през тази година и да спадне до 2,6% през 2024 г.

Частното потребление също се очаква да намалее с 0,5% през тази година поради необичайно високата инфлация, докато през 2024 г. се очаква да нарасне с 1,8%.

Смята се, че броят на безработните в страната ще нарасне с над 100 000 души през тази година в сравнение с миналата – от 2,41 млн. на 2,59 млн. души, преди да намалее отново през следващата година – до 2,58 млн. души.
Прогнозата за безработицата през 2023 г. и 2024 г. е за 5,6%, като заетостта ще се увеличи от 45,59 млн. на 45,92 млн. през тази година и на 46,04 млн. през 2024 г.

Ifo очаква бюджетният дефицит в публичния сектор на Германия, който през миналата година възлизаше на 96,9 млрд. евро, да намалее до 91,5 млрд. евро през тази година и до 79,6 млрд. евро през следващата.

В доклада се отбелязва, че излишъкът по текущата сметка на страната, който през миналата година възлизаше на 145 млрд. евро, ще нарасне до 263,8 млрд. евро през тази година, а през 2024 г. ще достигне 301,5 млрд. евро.
Забележително е, че есенните прогнози на Ifo за инфлацията и безработицата както за тази, така и за следващата година са малко по-песимистични в сравнение с прогнозите от юни.

Очаква се икономиката да се свие с 0,5 % в края на годината

Тимо Волмерсхайзер, ръководител на отдел „Изследване на бизнес цикъла и икономически прогнози“, заяви в коментар по тази тема: „Противно на изразените досега очаквания, икономическото възстановяване през втората половина на годината изглежда не се осъществява. Забавянето продължава и тази тенденция се наблюдава в почти всички сектори“.

Очаквайки ръстът на разполагаемия доход на домакинствата да остане силен, анализаторът продължава: „Постепенното намаляване на инфлацията също ще доведе до увеличаване на покупателната способност.“

От друга страна, германската икономика се сви с 0,4% през последното тримесечие на миналата година и с 0,1% през първото тримесечие на тази година, а през второто тримесечие на тази година не успя да отбележи растеж.

Макар че многобройните кризи през последните години, като пандемията COVID-19, сривовете във веригата за доставки и руско-украинският военен конфликт, разкриха слабостите на германската икономика, фактът, че много държави, най-вече Китай, стават способни да произвеждат все повече стоки, внасяни от Германия, заедно с повишаването на лихвените проценти поради високата инфлация, още повече затрудняват растежа на германската икономика.

Забавянето на световния растеж, намаляването на износа, високите цени на енергията, спадът на промишленото производство и опитите на потребителите да се справят с нарастващата инфлация също оказват отрицателно въздействие върху германската икономика.

Институтът за световна икономика в Кил (IfW) очаква германската икономика да се свие с 0,5 % през тази година.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!