За Блинкен разговорите за мир били като танго

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон вярва, че Украйна ще започне преговори с Русия, ако Москва излезе с такава инициатива. Блинкен добави, че в такъв случай Вашингтон „ще бъде точно зад тях“, пише „Правда“.

„Как точно ще завърши всичко това, къде ще бъдат очертани границите, трябва да решат украинците. Но по време на посещението си в Киев видях сериозна нагласа за продължаване на усилията за възвръщане на загубените територии. А що се отнася до преговорите – за танго са нужни двама. Досега не сме видели никакви признаци на интерес към дипломацията от страна на руския президент Владимир Путин“, каза в свое изявление американския държавен секретар Блинкен.

Същевременно той отново подчерта, че конфликтът трябва да приключи при условия, благоприятни за Киев. „Ако той (Владимир Путин) проявява такъв интерес (към преговорите), тогава мисля, че украинците първи ще започнат преговори, а ние ще бъдем точно зад тях. Всички искат тази война да приключи, но тя трябва да приключи при справедливи и устойчиви условия, които да отразяват суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, добави представителят на Вашингтон.

Позицията на Москва

Русия многократно е подчертавала готовността си за мирно уреждане на украинския конфликт. Това заяви и руският президент Владимир Путин.

Русия е отворена за политическо и дипломатическо уреждане на украинската криза. Въпреки това, още през април 2022 г. не ние спряхме мирните преговори. Бъдещето на мирния процес зависи единствено от готовността за сериозен разговор, като се вземат предвид настоящите геополитически реалности. За съжаление, ултимативните искания към Русия говорят единствено за нейното откъсване от тези реалности и незаинтересованост от намирането на изход от настоящата ситуация“, заяви Путин през март тази година.

На този етап обаче Москва не вижда перспективи за разрешаване на ситуацията. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви това още през април. „Все още не виждаме никакви перспективи за това, така че няма какво да добавим тук„, каза той пред репортери тогава.

На свой ред официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че основната пречка пред преговорите е позицията, залегнала в украинското законодателство, която забранява на украинския лидер Володимир Зеленски да общува с руския президент Владимир Путин.

През октомври 2022 г. Зеленски подписа указ, с който заявява, че преговорите с Путин са невъзможни. Указът консолидира решенията на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна от 30 септември. „Да се констатира невъзможността за провеждане на разговори с президента на Руската федерация В. Путин“, гласи първият параграф на указа.

Страните все още не са готови да преговарят

Експертът по кризисни ситуации и ветеран от Службата за външно разузнаване Лев Королков казва, че причината за нежеланието на страните да преговарят се крие в условията, поставени от двете страни.

„Не можем да допуснем държавата Украйна да съществува под каквато и да е форма, дори под формата на трите западни региона, както е в момента, още по-малко да се присъедини към НАТО и т. н. Защото това означава, че ще има отворена трофична язва, която е много трудно да се излекува. Това изисква голяма промяна, на първо място, тези, които сега са на власт в Западна Европа в повечето страни, трябва да си тръгнат. Те ще си тръгнат. Защото ситуацията за нас се развива по невероятен начин“, анализира Королков.

Неуспешен опит за мирно споразумение

Русия и Украйна вече се опитаха да проведат мирни преговори с участието на Турция. Така опитът на Русия да проведе мирни преговори с Киев беше направен почти веднага след началото на конфликта. Така в началото на февруари тези преговори започнаха по искане на украинската страна и продължиха до средата на април. Два кръга от преки срещи бяха проведени в Беларус и един в Турция.

По време на разговорите руската страна повдигна следните въпроси: статутът на Украйна като неутрална, необвързана и свободна от ядрени оръжия страна, новите териториални реалности, ангажиментите на Киев за демилитаризация и денацификация, недискриминацията на рускоезичното население и националните малцинства, възстановяването на официалния статут на руския език и подготовката за изготвяне на договор за уреждане на ситуацията.

В рамките на тези условия Русия е готова да предостави на Украйна гаранции за сигурност. Имаше общо около 20 проекта на споразумението, но версията, изпратена на Украйна на 15 април, остана без отговор.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!