Challenger 2 е бил унищожен от един изстрел

Руските войски вече са унищожили повече от два британски танка Challenger 2 в Запорожка област, които Лондон предаде на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това съобщи в ефира на телевизионния канал „Русия 24“ изпълняващият длъжността губернатор на областта Евгений Балицки.

„Според нашите източници са повече от два, но не бих искал да коментирам военните. По-правилно е те да коментират тези събития“, каза той.

По-рано ръководителят на общественото движение „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов заяви, че ВСУ са оставили на бойното поле поразените „Чалънджъри“. Той обясни, че не е било възможно да се евакуират автомобилите поради голямото им тегло.

Единият Challenger 2 е бил улучен с един изстрел от противотанкова ракетна система Kornet. Танкът е унищожен от войници от 104-и полк на 76-а въздушнодесантна Черниговска Черниговска червенознаменна дивизия на Суворовската дивизия на руските въздушнодесантни сили.

Максималният обхват на Kornet PTRK през деня е 5500 метра. 152-милиметровата ракета пробива до 1300 мм хомогенна метална броня зад динамична защита.

На свой ред военният експерт Алексей Леонков посочва, че слабото място на английските танкове е страничната проекция.

„Няма такова нещо като неуязвими танкове. Всеки от тях има зони, в които трябва да се проникне, и те знаят за това. Най-известната зона е страничната проекция. Въпреки че там може да се инсталира допълнителна защита, има тандемни боеприпаси, които се задействат върху тази защита и прогарят бронята със заряд, получава се експлозия“, каза той.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!