FT: Заключителната декларация на срещата на върха на Г-20 е удар върху Запада

Лидерите на страните от Г-20 не можаха да се споразумеят да осъдят инвазията на Русия в Украйна в съвместна декларация в края на срещата на върха в Ню Делхи. Financial Times цитира външните министри на страните от Г-20, според които лидерите на страните от Г-20 не са успели да се споразумеят за съвместно изявление, в което да осъдят нахлуването на Русия в Украйна.

Медията съобщава, че Китай и Русия са отхвърлили формулировката, обвиняваща Москва за конфликта, което подчертава липсата на общ консенсус относно подкрепата за Киев.

В декларацията от срещата на върха се споменава само „войната в Украйна“ – формулировка, която съюзниците на Украйна отхвърлиха, тъй като тя предполага, че и двете страни са еднакво замесени в конфликта.

Вестникът нарече декларацията удар по Запада, който през последната година се опитваше да убеди развиващите се страни да осъдят Москва и да подкрепят Украйна. В предишната декларация на Г-20, публикувана в Индонезия през ноември 2022 г., се споменаваше „агресията на Руската федерация срещу Украйна„.

Западни дипломати заявиха, че отказът на Китай да повтори тази формулировка е бил от решаващо значение за това сегашният домакин на срещата на върха Индия да предложи компромисна формулировка.

Говорител на украинското външно министерство в отговор на съвместното изявление на лидерите на Г-20 заяви: „В контекста на руската агресия срещу Украйна Г-20 няма с какво да се гордее. Очевидно е, че участието на украинската страна в срещата на върха би позволило на участниците да разберат по-добре ситуацията„.

Както отбеляза руският външен министър Сергей Лавров след срещата на върха на Г-20 в Бали, Западът е добавил в комюникето фразата „много делегации осъдиха Русия“, но в текста е записано, че са представени и други гледни точки. Миналогодишната заключителна декларация „не се превърна в откровено антируски манифест“, тъй като всяка от формулировките в нея беше внимателно калибрирана.

По-рано източници на Bloomberg съобщиха, че дипломатите на страните от Групата на двадесетте (Г-20) са договорили компромисна формулировка относно конфликта в Украйна. Според тяхната информация те са успели да „преодолеят разногласията между Москва“ и някои западни държави, които заплашваха да приемат общ документ в края на срещата на върха.

Вестник „Times of India“ цитира информирани източници, според които на дипломатите са били необходими повече от 150 часа преговори, за да постигнат съгласие по формулировката за конфликта в Украйна. Събеседниците на вестника заявиха, че текстът на документа се основава на подхода на индийската страна.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!